Chcesz dowiedzieć się co można zrobić z borówki amerykańskiej? W dalszej części wpisu podpowiadamy, jakie są jej najpopularniejsze zastosowania. Owoce te nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i wykorzystania na przetwory np. dżem z borówki amerykańskiej, który może być doskonałym dodatkiem do śniadania. Ponadto możesz z nich przygotować pyszne kruche ciasto z borówkami czy udekorować deser np. tort lub bezę.
Owoce borówki amerykańskiej:
Smaczne i dorodne owoce borówki amerykańskiej, dzięki swoim cennym właściwościom, stanowią świetną alternatywę dla jagód. Znalazły zastosowanie w cukiernictwie, medycynie naturalnej i farmakologii. Borówki dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia.
Dostępne są odmiany zróżnicowane pod wieloma aspektami, do najpopularniejszych zalicza się np.:
- Bluecrop
- Bluegold
- Chandler.
Co można przygotować z owoców borówki amerykańskiej?
Jedząc świeże owoce borówki amerykańskiej uzupełniamy niedobory w diecie i zwiększamy naszą odporność. Są bowiem bogatym źródłem składników odżywczych i mikroelementów, kwasu foliowego, flawonoidów i witamin (A, B1, B2, B3, B6, C, E). Równie dużo witamin ma cukinia, co zrobić na obiad z użyciem cukinii?
Przygotowanie zdrowych przetworów, to kolejny przykład na to, co można zrobić z borówki amerykańskiej, dojrzałe owoce nadają się na:
- dżem z borówki amerykańskiej, konfiturę
- soki i kompoty
- galaretki
- nalewki
- słodkie sosy do ciasta i deserów
- wytrawne sosy do mięs (dziczyzny, drobiu).
Ze względu na dużą wrażliwość na uszkodzenia, owoce te muszą być dobrze zabezpieczone podczas transportu i przechowywania. Nadają się do mrożenia, co sprawia, że są dostępne przez cały rok.
Dżem z borówki amerykańskiej
Posiadając w ogrodzie własne krzewy borówki pamiętajmy, że przejrzałe owoce szybko opadają, dlatego należy je regularnie obrywać co kilka dni. Partiami można z nich przygotować dżem z borówki amerykańskiej, sezon jest stosunkowo długi, może trwać nawet 4 tygodnie. Po umyciu i osuszeniu owoce wrzucamy do garnka i podgrzewamy na małym płomieniu palinka. Gotujące się owoce z czasem mogą się delikatnie rozpadać, jeśli lubimy dżem z dużymi kawałkami owoców borówki amerykańskiej, to użycie np. blendera czy tłuczka do ziemniaków nie będzie konieczne. Następnie dodaje się cukier, miód i sok z cytryny i ponownie gotuje około 30 minut. Co jakiś czas należy zamieszać po dnie, aby nie przywarło. Czyste i wyparzone słoiki napełniamy dżemem, zostawiając czysty rant słoiczka, szczelnie zakręcamy i przykrywamy ściereczką do wystygnięcia.
Ciasto z borówki amerykańskiej
Okres wakacyjny to szczyt sezonu borówkowego i idealny moment, aby przygotować wyśmienite ciasto z borówki amerykańskiej, wówczas świeże i jędrne owoce są łatwo dostępne. PO wakacjach czas na święta, warto wiedzieć jak ozdobić pierniki świąteczne.
Na przygotowane kruche ciasto wykłada się według uznania warstwę:
- owoców borówki amerykańskiej
- piankę budyniową
- pianę z białek
- słodką kruszonkę z mąki masła i cukru.
Całość po upieczeniu i wystygnięciu można też udekorować cukrem pudrem.
Jeśli natomiast lubimy szybkie ciasta z owocami, wyważone w swojej słodkości, możemy wybrać wilgotne ciasto z borówkami, pełnoziarniste placuszki z borówkami czy muffiny, które można przygotować zarówno ze świeżych borówek, jak i z wykorzystaniem mrożonych owoców.
Przeglądając liczne blogi kulinarne, w poszukiwaniu przepisu na sprawdzone ciasto z borówkami, warto czytać komentarze innych internautów. Możemy dzięki nim poszerzać swoją wiedzę i znaleźć trafne podpowiedzi.