Stosunkowo długi sezon na cukinię i jej niemal całoroczna dostępność w sklepach, zachęcają do szukania nowych pomysłów na to, co z cukinii na obiad można przygotować, aby urozmaicić sposób jej podania. Jeśli dotychczasowe menu nie obejmowało tego warzywa, koniecznie sprawdź, co można zrobić z cukinii, aby obiad był zdrowy i smakował domownikom. To ważne, aby urozmaicać codzienny jadłospis.
Zaliczająca się do rodziny dyniowatych cukinia, to delikatne warzywo, które może stanowić ciekawy dodatek do różnych dań bądź być jego głównym składnikiem. Zielona lub żółta cukinia mają jadalną skórkę, na młodszych okazach jest ona delikatniejsza, na starszych twardsza.
Jeśli nie wiesz co zrobić z cukinii na obiad, zobacz kilka poniższych propozycji:
- leczo z cukinią
- wegetariański pasztet z cukinii
- cukinia zapiekana z mozzarellą, pomidorami i bazylią
- burgery wegetariańskie
- kotleciki, placuszki lub frytki z cukinii ( również w wersji z piekarnika)
- zapiekanka z cukinią, warzywami i mięsem mielonym
- makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry
- zupa z cukinią, ziemniakami i fetą
- omlet.
Grillowana cukinia to także dobry pomysł na obiad dla osób, które są na lekkostrawnej diecie, lub preferujących dania bezmięsne. Blogi kulinarne poświęcone diecie wegetariańskiej to bogate w przepisy źródło wiedzy pomocnej w przygotowaniu jedzenia z wykorzystaniem cukinii. Jej uniwersalne zastosowanie znacznie ułatwia przyrządzanie jarskich obiadów. Sprawdź co zrobić na obiad z użyciem makaronu.
Pomysł na obiad z cukinii na szybko
Jeśli czas nagli i wahasz się co ugotować z cukinii na obiad na szybko, prostym sposobem na łatwe danie będzie usmażenie jej na patelni. Pokrojoną w cienkie plastry cukinię posypuje się ulubionymi przyprawami. Następnie obtacza się je w rozkłóconym jajku i bułce tartej, po czym smaży do miękkości na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Innym wariantem są placuszki z cukinii (cukinia starta na tarce o grubych oczkach, mąka, jajka i przyprawy, opcjonalnie cebula). Mogą być zarówno smażone na oleju, jak i w wersji fit, czyli przyrządzane w piekarniku. Świetnie pasują z sosem tzatziki lub jogurtem.
Jakie przepisy na jedzenie cukinii?
W sieci znajdziemy także liczne przepisy na jedzenie cukinii w towarzystwie mięsnych dodatków, np. na cukinię faszerowaną mięsem mielonym, która sprawdzi się jako lekki i zdrowy obiad. Przygotowanie nie jest przy tym czasochłonne, to ile czasu należy piec cukinię faszerowaną zależy głównie od wcześniejszej obróbki farszu mięsnego. Średni czas pieczenia to może być około 30-40 minut, mięso i cukinia nie będą surowe.
Jeśli postawiłeś na zupę z cukinii na obiad i zastanawiasz się jak długo trzeba ją gotować, wiedz, że zależy to od stopnia rozdrobnienia warzywa. Orientacyjny, średni czas potrzebny na to, aby cukinia stała się miękka to około 10 minut. Po tym czasie widelec powinien łatwo wbijać się w kawałki cukinii.
Za sprawą tego warzywa, przygotowane jedzenie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Cukinia ma bowiem niski indeks glikemiczny, jest lekkostrawna i bogata w witaminy, beta karoten, potas, żelazo i magnez. Ciekawostką jest, że kwiaty cukinii także są jadalne, mogą stanowić ciekawą dekorację.