Jednym z charakterystycznych symboli zbliżających się świąt są samodzielnie dekorowane pierniczki o różnorakich kształtach. Z poniższego tekstu dowiesz się, jak ozdobić pierniki w prosty i ciekawy sposób, żeby nie tylko apetycznie wyglądały ale i dobrze smakowały.
Najpopularniejsze sposoby na to jak udekorować pierniki to:
- płynny lukier (nazywany również królewskim)
- roztopiona czekolada – mleczna, gorzka lub biała.
Aby za ich pomocą ozdobić ciastka prostym wzorem lub misternym ornamentem, możemy użyć rękawa cukierniczego lub zwyczajnie zrobić prostą tutkę z papieru do pieczenia i odciąć nożyczkami niewielki rożek. Użycie lukru lub czekolady wystarczy do tego, aby ozdobić pierniki w stylu klasycznym, zanim stężeją mogą także stanowić doskonałą bazę dla przytwierdzenia innych dekoracji.
Wzbogacenie wzoru może stanowić przyklejona do wzoru posypka z:
- suszonych owoców
- orzechów czy płatków migdałów
- precelków
- kolorowych cukierków i drażetek.
Ponadto szeroki wybór gotowych ozdób sprawia, że dekorowanie pierniczków jest doskonałą zabawą dla całej rodziny. Możemy pominąć etap przygotowania lukru czy czekolady i w prosty sposób udekorować pierniki przy wykorzystaniu kolorowych:
- pisaków cukrowych (pozwalających na rysowanie precyzyjnych wzorów)
- mas cukrowych (można z nich ulepić elementy ozdobne)
- cukrowych posypek – o zróżnicowanych kształtach np. miniaturowych choinek, serduszek czy gwiazdek
- jadalnych brokatów – możemy nimi ozdobić pierniczki posypując płynny lukier lub czekoladę, lub stworzyć błyszczącą farbkę przez wymieszanie z odrobiną alkoholu
- barwników w sprayu – które są łatwe w użyciu przy dużych powierzchniach.
Jak ozdobić świąteczne pierniczki?
Bogaty wybór foremek do wycinania świątecznych wzorów zapewnia dobrą zabawę nie tylko dla najmłodszych dekoratorów. Zróżnicowane kształty sprawiają, że świąteczne pierniczki mogą wyglądać jak małe dzieła sztuki. Tylko nasza wyobraźnia ogranicza możliwości w dekorowaniu świątecznych pierniczków.
Starannie zdobione świąteczne pierniczki mogą:
- zawisnąć na choince
- ozdobić świąteczny stół
- stanowić spersonalizowany podarunek dla najbliższych osób.
Dekorowanie pierniczków świątecznych
W kolorystyce zdobień dominują takie barwy jak biały, brązowy, czerwony czy zielony, jednak nie brakuje także pastelowych odcieni czy błyszczących, brokatowych ozdób. Samodzielnie można przygotować prosty lukier na pierniczki z cukru pudru, wody i kilku kropel soku z cytryny lub lukier królewski. Wyjściowym kolorem lukru jest biel, stosując barwniki spożywcze łatwo można zabarwić go na dowolny kolor, podobnie jest w przypadku białej czekolady. Dokładny przepis na lukier na pierniki z polewą.
Z aromatycznych pierników nie muszą rezygnować nawet osoby, dla których dieta bez laktozy jest koniecznością. W internecie znajdą bowiem przepisy na pierniki bez nabiału (masła, śmietany, mleka). Jest wiele substytutów mogących zastąpić newralgiczne składniki składnikami bezpiecznymi dla osób z nietolerancjami pokarmowymi czy alergiami.
Warto znaleźć czas na wspólne dekorowanie świątecznych pierników, aby przekazać piękną tradycję z pokolenia na pokolenie i kreatywnie spędzić czas w rodzinnym gronie.
W sieci znaleźć można niezliczone pomysły na ozdobienie pierników, od prostych jednokolorowych wzorów, misternych koronek, aż po kolorowe i pełne szczegółów obrazy. Na świątecznym stole okazale prezentują się duże, przestrzenne domki z piernika lub udekorowane choinki.
Jak ozdobić pierniki czekoladą
Czekolada jest wytrzymałą formą dekoracji pierniczków, która ze względu na smak jest uwielbiana przez większość osób. Jeśli zastanawiasz się jak ozdobić pierniki czekoladą, przeczytaj poniższe wskazówki.
Tabliczkę połamanej na kawałeczki czekolady, stopniowo należy rozpuszczać w kąpieli wodnej. Chcąc pokryć całe pierniki czekoladą, ułatwimy sobie jej rozprowadzenie na powierzchni ciastka dodając do rozpuszczającej się czekolady odrobinę masła lub oleju. Dzięki temu masa nabierze bardziej płynnej konsystencji i łatwiej się rozprowadzi przy użyciu łyżki, silikonowego pędzelka lub szpatułki. Dekoracyjne cienkie wzory i napisy wymagają użycia gęstej polewy – bez dodatku masła czy oleju. Za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki do dekorowania ciast możemy pięknie ozdobić pierniki czekoladą oraz precyzyjnie pisać. Pięknie ozdobiony pierniczek z imienną dedykacją, zapakowany w folię z kokardą będzie miłym upominkiem dla gości.