Szare kluski

Szare kluski z surowych ziemniaków

Skąd wzięła się nazwa szare kluski, chcesz wiedzieć? Powodem jest odcień, jaki po ugotowaniu zyskują szare kluski z surowych ziemniaków, dość ciemny wpadający w szarości. Zależy on m.in. od odmiany ziemniaków, warto na szare kluski wybierać typ mączysty i sypki.

Jeśli nie wiesz, jak się robi szare kluski, dobrze trafiłeś – poniżej znajdziesz przepis, który w przejrzysty sposób pokaże Ci jak robi się to proste danie.

Do przygotowania szarych klusek ziemniaczanych będziesz potrzebować kilku prostych składników:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli.

Jeśli chcesz przygotować szare kluski z boczkiem dodatkowo przygotuj około 200 g boczku. Ziemniaki po umyciu i obraniu można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub przepuścić przez sokowirówkę. Ważne, aby dobrze odsączyć pulpę ziemniaczaną z surowych ziemniaków, przy pomocy sita lub lnianej ściereczki i nie pozbywać się skrobi, która gromadzi się na dnie naczynia z wyciśniętym sokiem. Mieszamy masę z surowych ziemniaków, jajko, sól oraz mąkę do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli konsystencja jest za rzadka można dosypać nieco więcej mąki.

W garnku zagotowujemy wodę na szare kluski ziemniaczane i partiami, przy pomocy łyżki wrzucamy niewielkie kluski. Gotujemy do miękkości od 8 do 10 minut. Po wyłowieniu łyżką cedzakową, szare kluski z surowych ziemniaków polewamy na talerzu okrasą z boczkiem podsmażonym na złoto i cebulką.

W wielu regionach naszego kraju szare kluski serwuje się w duecie z boczkiem i kapustą lub podsmażonymi buraczkami.

Jeśli chodzi o kaloryczność dania, to zależy ona w dużym stopniu właśnie od sposobu podania i rodzaju dodatków. Średnio kluski szare o wadze 100 g dostarczają blisko 150 kcal. Kiedy chcemy, aby nasz przysmak miał mniej kcal, możemy podać szare kluski z serem, zamiast podsmażonego boczku. Wiele osób preferuje podsmażane szare kluski z jajkiem na drugi dzień, są delikatne w smaku i sprawdzają się na błyskawiczny posiłek.

Szare kluski – Thermomix

Dobra wiadomość dla posiadaczy wielofunkcyjnego urządzenia kuchennego Thermomix – szare kluski można przygotować w nim niezwykle szybko i wygodnie z następujących składników:

Żeby przygotować szare kluski z surowych ziemniaków nie trzeba ich trzeć ręcznie, wystarczy je obrać, pokroić w kostkę po czym wrzucić do naczynia miksującego. Program należy ustawić na 20 sekund obroty 7. Powstałą masę na szare kluski przelewamy na gęste sito zawieszone nad miską/garnkiem i pozostawiamy na kilka minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Odsączoną masę przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy też mąkę, jajko i przyprawy. Zgromadzoną wodę ostrożnie wylewamy, a skrobię, która osiadła na dnie w misce/ garnku przekładamy do masy ziemniaczanej. Całość mieszamy ok. 2 minuty i sprawdzamy konsystencję, w razie potrzeby zagęszczenia masy, dosypujemy więcej mąki. Przy pomocy 2 łyżek oddzielamy niewielkie porcje ciasta na szare kluski ziemniaczane i wrzucamy je do wrzącej osolonej wody. Chcąc uzyskać dostatecznie miękkie szare kluski należy je gotować od 8 – 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Można je podawać z dowolnymi dodatkami np. z twarogiem, z boczkiem i kapustą czy okrasą z podsmażonej cebulki. Sprawdzą się także w duecie z gulaszem mięsnym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *