Na początku słowo wyjaśnienia, które pomoże w prawidłowym doborze składników przepisu na lody z mleka kokosowego i pozwoli uniknąć porażek np. dotyczących konsystencji deseru. Dokładne czytanie etykiet na produktach pozwala zauważyć różnice, bowiem mleko kokosowe i mleczko kokosowe to nieco inne produkty charakteryzujące się m.in. różną zawartością tłuszczu i gęstością.
Mleko kokosowe ma niższą zawartość ekstraktu z kokosa i stąd jego konsystencja jest rzadsza. Dopiero po schłodzeniu w lodówce staje się nieco gęstsze. W internecie nie brakuje jednak propozycji na jego wykorzystanie do deserów. Można przygotować np. lody z mleka kokosowego i jajek, które po ubiciu na pianę nadają masie lodowej puszystej konsystencji. Inną ciekawą opcją są lody z mleka kokosowego i bananem, do ich przygotowania wykorzystuje się gęstą białą część mleka kokosowego. Do schłodzonego mleka wrzuca się zamrożone plasterki bananów i dokładnie miksuje na gładką masę. Świąteczne desery są zawsze lubiane, a zwłaszcza pierniki, a jak ozdobić takie pierniki.
Szczęśliwi posiadacze nowoczesnego urządzenia kuchennego, jakim jest Thermomix, mogą samodzielnie zrobić lody z mleka kokosowego, które są świetną alternatywą dla tradycyjnych lodów opartych na produktach zwierzęcych. Przy pomocy tego urządzenia, można przygotować lody z mleka kokosowego fit, dzięki zastąpieniu produktów ich odpowiednikami o wysokiej jakości i mniejszej kaloryczności. W zależności od tego, ile smaków chcemy uzyskać, możemy podstawową masę rozlać do kilku pojemników, do których później dodamy określone dodatki smakowe.
Mleko kokosowe niekiedy należy lekko podgrzać w garnku, aby rozpuścić w nim cukier lub ksylitol, mieszanie przyspiesza proces. Jeśli lubimy lody kakaowe, kakao lepiej się rozpuści w ciepłym mleku kokosowym. Po wystudzeniu można zaś wsypać ulubione dodatki np. wiórki kokosowe, owoce i całość zblendować. Przelać do pojemników i zamrozić, czas to około 3 godziny.
Jak zrobić lody z mleczka kokosowego
Idealne na letnie upały będą lody z mleczka kokosowego, które jest gęstsze i bardziej tłuste niż mleko kokosowe.
- 400 ml mleczka kokosowego
- 125 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- szklanka truskawek lub malin
Wodę, miód i schłodzone mleczko kokosowe blendujemy. Rozlewamy masę do 3 pojemników, do jednego dodajemy zblendowane truskawki, do drugiego kakao, a ostatnie pozostanie bez dodatków. Lody mrozi się około 4 godziny, chcąc uzyskać puszystą konsystencję warto co 30 minut zamieszać masę.
Lody wegańskie bez cukru
Dążysz do ograniczenia spożycia w diecie cukrów prostych? Z pewnością zainteresują Cię lody wegańskie bez cukru, skieruj swoje kroki do sklepu Biedronka, gdzie kupisz sorbety Marletto bazujące na przecierach owocowych. Nie zawierają dodatkowych porcji cukru, występują w kilku smakach, takich jak: truskawka, owoce leśne, mango.
Osoby uczulone na białka mleka lub jajka, mogą wybrać wegańskie lody go vege biedronka, doskonale zastąpią one tradycyjne lody, których bazą jest mleko lub śmietanka.
Kolejną propozycją na deser, która pozwoli na ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego są lody marletto dostępne w stałej ofercie sklepów Biedronka, np.:
- Marletto vegan coconut brownie
- Marletto vegan salted caramel.