Faktem jest, że kluski szare z gotowanymi ziemniakami są nieco delikatniejsze, niż szare kluski z surowych ziemniaków, jednak oba rodzaje mają swoich wiernych zwolenników.
Czytaj dalej, aby poznać niezawodny sposób, jak zrobić szare kluski z gotowanymi ziemniakami, które zachwycają smakiem. Sprawdzony przepis oraz listę potrzebnych składników znajdziesz poniżej:
- 1 kg surowych ziemniaków
- 0,5 kg ziemniaków gotowanych
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko.
Według indywidualnych preferencji do masy na szare kluski z gotowanymi ziemniakami możemy także dodawać ulubione przyprawy, oprócz soli można dosypać np. pieprz, paprykę słodką lub odrobinę majeranku.
Jak gotować szare kluski?
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z surowymi, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Konsystencja ciasta na szare kluski powinna przypominać gęstą śmietanę. Przy pomocy łyżki formować niewielkie kluski, które gotuje się w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię szare kluski ziemniaczane gotować trzeba około 5 – 10 minut, w zależności od wielkości. Najbezpieczniej przed wyjęciem całej partii, spróbować organoleptycznie jedną kluskę, aby przekonać się, czy nie jest surowa w środku, a poziom miękkości nam odpowiada.
Przygotowanie tego pysznego dania znacznie ułatwi skorzystanie z możliwości, jakie daje nam Thermomix, szare kluski można dzięki niemu przygotować stosunkowo szybko, bez konieczności ręcznego tarcia surowych ziemniaków czy żmudnego mieszania masy.
W omówieniu tematu serwowania szarych klusek nie może zabraknąć takich propozycji, takich jak:
- szare kluski z twarogiem – półtłustym lub tłustym, drobno pokruszonym dopiero na talerzu
- szare kluski z aromatycznym boczkiem i kapustą
- szare kluski z jajkiem podsmażone na złoto.
W zależności od wybranych dodatków, z jakimi podajemy szare kluski zmienia się wyrażona w kcal, kaloryczność dania.
Szare kluski śląskie
Jeśli chcemy przygotować tzw. gumiklyjzy, czyli szare kluski śląskie, wówczas koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę na ich kształt. Poniżej sprawdzony przepis na szare kluski śląskie, które wychodzą miękkie i aksamitne.
- ziemniaki gotowane 600 g – zmielone w maszynce lub przeciśnięte przez praskę
- ziemniaki surowe 400 g – starte na tarce o drobnych oczkach i odsączone z nadmiaru wody
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól do smaku.
Z masy należy uformować okrągłą kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczyć i zrobić palcem charakterystyczne wgłębienie na środku. Podczas serwowania szarych klusek śląskich, sos skutecznie zatrzymuje się w tak powstałym dołeczku.
Mrożenie szarych klusek
Dowiedz się, jak prawidłowo zamrozić szare kluski, żeby zapobiec sklejaniu się porcji. Skutecznym sposobem jest zahartowanie zimną wodą i wystudzenie ugotowanych klusek. Następnie na płaskiej tacy układa się kluski ziemniaczane w niewielkich odstępach w pojedynczej warstwie. Tak ułożone wkłada się do zamrażarki do momentu, aż staną się twarde. Następnie lekko zmrożone porcjuje się do woreczków lub pojemników przeznaczonych do mrożenia żywności. Po rozmrożeniu szare kluski ziemniaczane smakują doskonale np. podsmażone na złoto na patelni.