Delikatne w smaku kluski przecierane tzw. przecieraki, lub inaczej szare kluski, to szybsza w wykonaniu alternatywa dla kopytek. Nie wymagają bowiem wcześniejszego gotowania ziemniaków i starannego formowania. Doskonale nadają się jako dodatek do dań mięsnych, robi się je z drobno startych surowych ziemniaków i mąki. Jeśli domownicy znają już kluseczki z ziemniaków np. kładzione łyżką, dowiedz się także jak zrobić błyskawiczne kluski przecierane przez sito, które są drobne i przyjemnie miękkie po ugotowaniu.
Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na pyszne kluski przecierane, które możesz podać z ulubionymi dodatkami i przyprawić według własnych upodobań. Aby przyrządzić szare kluski przygotuj przede wszystkim:
- 1,5 kg ziemniaków
- 200 g mąki
- 1 jajko
- łyżeczkę soli.
Obrane i opłukane ziemniaki należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcedzić z nadmiaru wody. Możemy to zrobić np.:
- wlewając masę na sitko i zawieszając je nad garnkiem, na 10 minut do odsączenia (na dnie garnka będzie się gromadziła skrobia, którą ponownie później dodajemy do masy)
- wlewając startą masę w lnianą ściereczkę i odciskając nadmiar wody do miski – nie wylewamy jej, bo może posłużyć później do rozrzedzenia masy.
Odsączoną masę powstałą z tartych ziemniaków, łączymy z odzyskaną skrobią, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy chcemy uzyskać bezglutenowe danie, wystarczy wiedzieć, jak zrobić kluski przecierane na substytutach mąki pszennej. Wówczas do przygotowania klusek przecieranych używamy mąki ziemniaczanej lub mąki ryżowej. Konsystencję masy regulujemy przez dodanie odrobiny mąki lub wody odciśniętej wcześniej z tartych ziemniaków.
Do garnka z gotującą się wodą, dodajemy szczyptę soli i wlewamy odrobinę oleju. Na rancie garnka umieszczamy sito o dużych oczkach, po czym nakładamy na nie masę ziemniaczaną i przy pomocy łopatki lub łyżki przecieramy ją przez otwory sita. W ten sposób niewielkimi porcjami kluski przecierane przez sito, trafiają do gotującej się wody. Jeśli nie dysponujemy sitem o odpowiednich otworach możemy posłużyć się tarką z grubymi oczkami. Dzięki temu, że wlewamy odrobinę oleju i formujemy kluski bezpośrednio nad garnkiem, nie leżakują, więc nie ulegają sklejaniu się ze sobą, tak jak w przypadku kopytek. Dużym plusem jest też czas gotowania, szare kluski przecierane gotują się bardzo szybko ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po ugotowaniu dobrze jest posłużyć się łyżką cedzakową do wyjmowania klusek.
Podawanie kluseczki przecierane z ziemniakami:
Jeśli chodzi o serwowanie, to kluseczki z ziemniaków często podaje się polane okrasą z podsmażonego boczku i cebulki. Wystarczy pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażyć na rumiano na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu i dodać kawałki wędzonego boczku. Świetnie smakują podane z duszonym mięsem wieprzowym, buraczkami lub też w połączeniu z surówką z kiszonej kapusty.
Jeśli porcja gotowanych szarych klusek jest za duża na raz, bez obaw, kluski przecierane nadają się także do mrożenia. Smakują wybornie zarówno chwilę po ugotowaniu, jak i po usmażeniu na patelni.