Żelatyna jest bardzo popularnym składnikiem w kuchni, który często stosuje się do przygotowywania deserów, galaretek, kremów i innych słodkości. Jednak, aby osiągnąć pożądany efekt, ważne jest, by żelatynę rozpuścić we właściwy sposób. Jak rozpuszczać żelatynę, a także jak rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, dla osiągnięcia idealnej konsystencji dań? A może zastanawiasz się, jak rozpuścić żelatynę do galaretki drobiowej? Odpowiemy na te pytania.
Jak rozpuścić żelatynę do galaretki drobiowej? – najważniejsze wskazówki
Żelatyna to białkowa substancja, która znajduje się w kościach, skórze i tkankach łącznych zwierząt. Żelatyna występuje w postaci proszku lub płatków i musi być rozpuszczona w cieczy, aby zmiękła i uzyskała żelową konsystencję.
Jeśli zastanawiasz się, rozpuścić żelatynę do galaretki drobiowej, wykonaj poniższe kroki:
- przygotuj żelatynę w proszku lub w płatkach. Zastosuj 1 łyżeczkę żelatyny na 1 szklankę płynu,
- wlej 1/2 szklanki zimnej wody do miski i wsyp żelatynę, mieszając ją energicznie, aby zapobiec tworzeniu się grudek,
- pozostaw żelatynę do namoczenia przez około 5 minut. W tym czasie żelatyna wchłonie wodę i nabierze konsystencji galaretki.
- podgrzej żelatynę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Pamiętaj, żeby nie gotować żelatyny, ponieważ może to spowodować utratę jej właściwości żelujących.
- dodaj rozpuszczoną żelatynę do wywaru z kurczaka, mieszając, aż wszystko się połączy.
- wlej mieszankę do formy i schłódź w lodówce przez kilka godzin, aż galaretka stężeje.
Jak rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, aby nie było grudek?
Kiedy chcesz rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, a nie wiesz jak, to spieszymy z wartościowymi poradami. Zacznij od namoczenia żelatyny w zimnej wodzie. Zazwyczaj stosuje się około 5-6 łyżek stołowych zimnej wody na 1 łyżkę stołową żelatyny. Wymieszaj żelatynę i wodę, a następnie odstaw na kilka minut, aby żelatyna wchłonęła wodę i napęczniała. Po namoczeniu żelatyny, można przystąpić do jej rozpuszczenia w gorącej wodzie. Najlepiej jest użyć wody o temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. Podobne działania podejmij, gdy nie wiesz, jak rozpuścić żelatynę do śmietany. Tak przygotowaną żelatynę, można z powodzeniem wykorzystać do dalszych działań kuchennych.
Mikrofalówka super się nadaję do podgrzewania i rozpuszczenia żelatyny.